rss feed - Goedkoop ReizenGoedkoop ReizenGoedkoop ReizenGoedkoop Reizen

Ambassades en Consulaten

De ambassade

De ambassades zijn er om diplomatieke betrekkingen te onderhouden met het gastland waar de ambassade zich bevindt. Tevens hebben de meeste ambassades ook een consulaire afdeling, hier kunt u bijvoorbeeld een paspoort aanvragen, rijbewijs verlengen of een uittreksel opvragen, eigenlijk bijna alles wat u ook bij de gemeente zou kunnen aanvragen en / of opvragen.

Als u in het buitenland bent dan kunt u niet zomaar naar de gemeente stappen als u een ID-kaart wilt aanvragen. In zo'n geval kunt u naar de ambassade maar dan moet er wel een consulaire afdeling aanwezig zijn, zo niet dan moet u naar het consulaat.

Bij aanhouding of arrestatie in het buitenland: Als u in het buitenland wordt gearresteerd dan is dat land VERPLICHT hiervan de ambassade of het consulaat in kennis te stellen! De ambassade kan voor u niet echt veel doen, behalve uw familie informeren en u eventueel een adres geven van een advocaat (die u zelf moet betalen).

Misverstand over het grondgebied van de ambassade:

Op het terrein van de ambassade gelden de wetten en rechten van het gastland, dus niet wat de meeste mensen denken, dat het terrein Nederlands grondgebied is, het is en blijft het grondgebied van het gastland en er gelden dan dus ook de wetten en rechten van het gastland binnen het terrein van de ambassade en in de ambassade zelf. Bijv. een Nederlander die denkt op het terrein van de Nederlandse ambassade een joint te kunnen roken en daarvoor niet vervolgd kan worden zit er flink naast. Want als die persoon bijv. een joint rookt op het terrein van de Nederlandse ambassade in Parijs en een Franse agent ziet dat, dan is de bewuste persoon in overtreding van de Franse wet, echter kan de agent niet zomaar op het terrein komen om hem/haar te arresteren, hiervoor moet hij eerst toestemming vragen aan de ambassadeur, als deze hier vervolgens goedkeuring voor geeft dan mag de agent op het terrein komen om de jointroker te arresteren.

Het consulaat

Het consulaat doet eigenlijk zaken zoals u dat gewend bent bij uw gemeente. Zoals u weet kunt u daar alle nodige zaken opvragen en / of aanvragen, denk bijvoorbeeld aan het verlengen van uw rijbewijs of het opvragen van uw geboortebewijs, dit kunt u dan via het consulaat laten doen.

Geen Nederlandse vertegenwoordiging!

Het kan voorkomen dat u op vakantie gaat naar een land waar Nederland geen vertegenwoordiging heeft, in zo'n geval kunt u naar een andere ambassade die deel uitmaakt van de Europese Unie, bijvoorbeeld de ambassades van Engeland, Frankrijk of Spanje. Deze landen zijn ruimer vertegenwoordigd dan Nederland. Omdat u een Europees staatsburger bent zullen zij u zo goed mogelijk bijstaan. Wat u ook zou kunnen doen voordat u vertrekt naar een land zonder Nederlandse vertegenwoordiging, is nagaan welk naburig land een Nederlandse ambassade heeft om daarmee contact op te kunnen nemen.

Zie hier: alle Nederlandse ambassades