Reis veilig

Voordat u op reis gaat naar een ander land

Ga eerst na wat de situatie is in het land van bestemming. Dit is belangrijk zodat u niet in een bepaalde situatie zoals een burgeroorlog of politiek onstabiel land terecht komt. Als u op reis gaat vertel uw familieleden en/of vrienden dan waar u naartoe gaat en met wie, laat bij hen een telefoonnummer en een adres achter waardoor zij u kunnen bereiken. Ook raad ik u aan om van tijd tot tijd naar het thuisfront (familie en/of vrienden) te bellen. Het beste is om een afspraak te maken wanneer je naar het thuisfront belt. Dit is voor uw veiligheid, mocht u op dat bepaalde moment niet bellen en twee uren daarna hebben uw familieleden en/of vrienden nog niets van u vernomen, dan kunnen ze de Nederlandse ambassade in het land waar u verblijft contacteren. Het is dan ook van belang dat uw familie en/of vrienden alle gegevens van uw verblijfplaats en telefoonnummers aan de Nederlandse ambassade doorgeven. Mocht er in dat land geen Nederlandse ambassade zijn, dan zullen zij contact moeten opnemen met het ministerie van buitenlandse zaken.

Maak een checklist voor u afreist

1. paspoort, visum en uw tickets
2. geld en bankpassen, creditcards
3. reserve geld
5. Eventueel uw medicijnen
6. mobiele telefoons met reserve batterij en lader
7. telefoonnummers van de Nederlandse ambassade en/of consulaat.

Preventiemaatregelen

Maak een kopie van uw paspoort en bewaar uw paspoort in een kluis van het hotel, de kopie draag u bij zich. Als u blanco cheques en reservegeld bij u heeft leg deze dan ook in de kluis. Als u bankpassen en creditcards meeneemt draag deze dan gescheiden van uw portemonnee. Bewaar ook het grotere geld gescheiden van de portemonnee. Doe twee briefjes van 5 euro in uw portemonnee en een oude bankpas die NIET WERKT! Mocht u worden beroofd pak dan uw portemonnee en gooi deze op de grond en ren gelijk weg!


Doordat u uw portemonnee op de grond heeft gegooid is de dader afgeleid waardoor u een kleine tijdruimte voor uzelf verschaft om weg te kunnen rennen. Deze tactiek werkt natuurlijk alleen als u op reis bent zonder kinderen! Mocht u als gezin staande worden gehouden door een crimineel geef hem dan je portemonnee met de twee briefjes van 5 euro.