Reisdocumenten

Elk land stelt zijn eigen eisen aan de documenten die u bij zich moet hebben. Binnen Europa is vaak een identiteitskaart voldoende. Buiten Europa is niet alleen een geldig paspoort, maar soms ook een visum verplicht.

Binnen Europa

Als u binnen Europa reist, heeft u een Europese identiteitskaart of paspoort nodig. Dit geldt niet alleen als u de grens oversteekt, maar ook bij verblijf in of reis door een Europees land. Een rijbewijs is in het buitenland geen geldige identificatie. Meer informatie over identificatie, zie hier: Paspoort en identificatie.

Buiten Europa

Buiten Europa is alleen uw paspoort een geldig identificatiebewijs. Veel landen zijn niet toegankelijk met een verlopen paspoort. Daarnaast is voor veel landen buiten Europa een visum nodig. U kunt dit visum aanvragen bij de ambassade van dat land in Nederland. In sommige gevallen is het voldoende om een formulier in te vullen voor de douane in het land van aankomst.

Nooddocument

Een nooddocument wordt alleen verstrekt als u niet in staat bent om tijdig reisdocument te verkrijgen. Om in aanmerking te komen voor een nooddocument moet u aannemelijk maken dat uw reis niet uitgesteld kan worden. Voor de benodigde bewijsstukken moet u zelf zorgen. Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument en is geen geldig identiteitsbewijs. Aanvragen nooddocument